Nemoci mořských korálů

15.4.2003
struktura benzofenonu-3

Mořským korálům se v posledních letech moc nedaří a v některých lokalitách vymírají. Podle obecně akceptovaného názoru to způsobuje globální změna klimatu, která korálům prostě nesvědčí. Nicméně existují i jiné příčiny. Ukázalo se, že běžná lidská střevní bakterie Serratia marcescens, nacházející se v kanalizační odpadech vypouštěných do moře u jižní části Floridy, je patogenní pro bezobratlé organismy, konkrétně pro korál Acropora palmata a způsobuje jeho houfné vymírání v této lokalitě.

Není to jediný případ odumírání korálů způsobeny bakteriální infekcí. Podle zjištění Yossi Loya a Eugene Rosenberga z Telavivské university v Izraeli infikuje mikrob Vibrio shiloi ve Středozemním moři korál Oculina patagonica. Přenašečem této infekce je však běžný mořský červ korály požírající.

29.10.2015: Mořským korálům škodí i benzofenon-3, chemicky (2-hydroxy-4-methoxyfenyl)-fenylmethanon. Jakožto sloučenina pohlcující ultrafialové záření je standardní součástí naprosté většiny opalovacích krémů. Podle zjištění Omriho Bronsteina z Telavivské univerzity a jeho kolegů škodí tato látka zejména mladým korálům. Množství uvolněné z kůže plavců do mořské vody bohatě stačí k ohrožení blízkých korálových útesů.

 
Odeslat komentář k článku " Nemoci mořských korálů "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " Nemoci mořských korálů " e-mailem

Diskuse/Aktualizace